Alle innlegg

Gjeldende karanteneregler for arbeidsinnvandring. Januar 2021.

Bloggpost sist oppdatert 06.01.2021.

Det er strenge krav for innreise til Norge. I tillegg til registrering av innreise fra "røde" lang med krav til karantene er det fra 2. januar er det plikt for å teste seg ved innreise til Norge for alle (inkludert Norke statsborgere), i tillegg til negativ test innen 72 timer før ankomst til Norge. Alle som ankommer Norge fra et rødt land skal 10 dager i karantene etter ankomst før de kan dra på jobb eller treffe andre. Man kan gå ut av karantene etter 2 negative tester etter ankomst, der første test skal tas innen ett døgn etter ankomst og andre test tas tidligst sju døgn etter ankomst. Alle som ankommer Norge skal gå i karantene på et karantenehotell, med noen unntak.

I denne oversikten går vi gjennom hvor disse reglementene finnes og hva de betyr for arbeidstakere som reiser til Norge for jobbe.

Oversiktskart fra EU på hvilke land som har hvilken farge

EU har sitt eget oversiktskart som oppdateres kontinuerlig basert på smitteutvikling.

Oppdatert kart finner man til enhver tid på EU sine nettsider.

Det er også mulig å finne en tekstbasert oversikt på følgende forskrift hos Lovdata:

Hvilke forskrifter gjelder?

Det er Covid-19-forskriften som er gjeldende, og den finnes på lovdata sine nettsider. Nederst på siden ser man også vedlegg B som viser en oversikt over hvilke land som defineres som røde og som per tid krever fullstendig karantene ved ankomst til Norge.

Forskriften definerer videre krav til de som skal være i karantene samt gir informasjon om unntak som gjelder fra ikke-røde land.

§ 5. Krav til de som skal være i karantene (Utdrag)

Personer som er i smitte- eller innreisekarantene, skal oppholde seg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted*, og kan kun oppholde seg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis de kan unngå nærkontakt med andre som de ikke bor sammen med. I karantenetiden kan personen ikke være på arbeidsplass der også andre personer oppholder seg, på skole eller i barnehagen. Det er ikke tillatt å bruke offentlig transport.

De som kommer til Norge og er i innreisekarantene, kan likevel bruke offentlig transport fra flyplassen, havnen eller lignende ankomststed til karantenestedet.

Personer som forlater Norge i karantenetiden kan benytte offentlig transport under utreisen.

Hva er så egnet oppholdsted for gjennomføring av karantene?

Forskriften har ikke en definisjon på egnet oppholdssted, men FHI har gått ut med informasjon om dette på sine sider.

Under karantenen må du oppholde deg på et egnet sted:

Det vanligste er å gjennomføre karantene i eget hjem. For at et annet oppholdssted skal egne seg, må det være mulig å unngå kontakt med andre enn de du vanligvis bor sammen med.

Dette betyr at overnattingssteder der du må omgås andre gjester, ikke er egnet for karantene. Opphold i campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser uten eget bad/toalett og kjøkken godtas ikke som adresse for gjennomføring av karantenetiden hvis du må dele fasiliteter med andre personer enn dine nærmeste/reisefølget. Det samme gjelder opphold på adresser hvor du må dele rom/fasiliteter med andre enn de du vanligvis bor sammen med, for eksempel hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.

I tillegg har arbeidstilsynet kommentert i sin oversikt for innkvartering av arbeidstakere hvilke smittevernregler som bør gjelde i en bolig som er stilt til disposisjon. De nevner at arbeidstaker bør, dersom det er mulig, levere mat til arbeidstakere som er i karantene på døren.

Utdrag: Hvis mulig, bør arbeidsgiver sørge for at de ansatte kan få levert maten på innkvarteringsstedet, spesielt hvis de ansatte er i karantene etter ankomst til landet eller pga. nær kontakt med smittede personer.

Ut av karantene?

Forskrift og veiledning fra FHI gjelder som sagt alle land som er definert som røde hos EU og da skal en være 10 dager i karantene og kan hverken fra på jobb eller bo sammen med andre. Man kan imidlertid gå ut av karantene ved to negative tester etter ankomst.

  1. Første test innen 24 timer etter ankomst (obligatorisk)
  2. Andre test minimum syv døgn etter ankomst (valgfri). 

Ved negativ resultat av test nummer to, kan man gå ut av karantenen, det vil si at korteste karantenetidspunkt er 7 dager. 

Mer informasjon på FHI sine sider:

https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/ 

Hva kan Prohousing hjelpe til med?

Prohousing har satt sammen en tjeneste som leverer godkjent gjennomføring av karanteneplikten, det vil si en ferdig pakke med 10 dagers opphold på et hotell som kjenner karantenereglene og sikrer at karantenen gjennomføres forsvarlig og uten unødvendig kontakt med andre. Les mer om Karantenehotell fra Prohousing her.

Dersom du allerede er kunde av Prohousing, kan du logge inn på Portalen og bestille karantenehotell i det vanlige bestillingsskjemaet.

Er du ikke kunde av Prohousing, legg igjen detaljene dine under så kontakter vi deg asap. Alternativt, send oss en epost på post@prohousing.no.

Ting skjer fort!

All informasjon kan endres raskt og Prohousing kan derfor ikke garantene at informasjonen over er gyldig til enhver tid. Benytt lenker angitt over for å holde deg oppdatert. Les også om Prohousing sin oppsummering om Karantenehotell.

Ønsker du å høre mer? Fyll ut skjemaet nedenfor så tar vi kontakt med deg.

 

Back To Top